• Sunny
  • Dancer
  • Jolly
  • Apache
  • Spirit
  • Lucky
Previous Next

Hästarna

Sun Dance Ranch har cirka 20 hästar. Det finns 10 hästar som flyttas från Nederländerna till Sverige, bland annat American Paint hingsten Day N Night av Anita. Samtidigt har vi en stor mångfald av hästar av olika raser: Quarters, Paints, Nordsvensk, New Forest och flera andra raser och blandraser. Varje häst har sin egen karaktär, men alla är villiga att arbeta, söta, pålitliga och har bra utbildning. Det finns verkligen en lämplig häst för alla!

Tillbaka till naturen

På Sun Dance Ranch vill vi hästarna att leva så naturligt som möjligt. De står aldrig ensamma i ett litet stall, de lever alla i en flock. De har de verkligen bra tillsammans! Det är underbart att se den naturliga ordningen bland hästarna och hur de utbildar varandra.

Hästarna lever dag och natt i flocken och vistas ute hela året, men de har möjlighet till tak över huvudet, stall och bodar. På natten har de en stor hage, öppet stall och skjul, alltid hö, vatten och mineral/saltstenar. De kan välja för själva om de vill vara inne eller ute, men för det mesta föredrar de att vara ute på sommaren och vintern samt i alla väder! De vistas i en av de stora hagarna med skog, bäckar, våtmark och kullar under dagen och får vara en häst på sitt mest naturligt sätt och därmed lära sig hantera en robust miljö. Våra hästar har frid i kroppen tack vare det naturliga sättet de lever på. De är beredda att arbeta för dig och gör det med glädje! Du kommer att häpna över vad hästarna kan göra, vågar och hur de hanterar den grova marken.  

Utan bett

Vi rider alla våra hästar utan bett med en sidepull eller Bosal för att de är lugna och de känner sig lycklig här. Naturligtvis är detta bara möjligt när de är lyhörda och lärt sig svara på neckreining. Vi är därför stolta över att alla våra hästar rider utan bett. Det råder ingen tvekan om att även hästarna tycker om att rida bettlöst!  

Barfota

Vad som också är anmärkningsvärt är att ingen av våra hästar bär hästskor. Inte ens med de många stenarna och klipporna på ridvägarna. De är alla klippta naturligt och det går bra för alla våra hästar, på sex månader till ett år hade nästan alla hästar sina hovar i bra skick. Endast med 2 eller 3 hästar tog det längre tid eftersom de hade splittrade/kluvna hovar, men de går nu bra för dem också. Vi är förvånade över hur starka hovar egentligen är och hur de sköter sig själva!

Naturligt horsemanship

Naturligt horsemanship är bra om du försöker att förstå hästen mer och tala hans/hennes språk bättre kommer du att märka att allt går mycket lättare, din häst förstår dig bättre och vill göra mycket mer för dig. Detta beror på att han förstår dig, litar på dig och det finns en ömsesidig respekt. Du kan lära dig principerna för horsemanship här och du kan genast öva dina färdigheter. Det är mycket intressant att inse vad man kan säga med sitt kroppsspråk och sin attityd (medvetet och omedvetet).  

Problemhästar

Vi får regelbundet hästar som erbjuds till oss som behöver ett nytt hem, ofta för att de är "problemhästar". Om vi tror att en häst kan passar in på ranchen eller om vi kan hitta en ny ägare till den, accepterar vi projektet.  

Generellt sett låg inte problemet hos hästen utan i kommunikationen med och hantering av hästen. Först lät vi den nya hästen långsamt vänja sig vid flocken och ofta var det stora problemet redan löst bara för att hästen så småningom kan bli en häst igen och bo i en flock. Horsemanship, väl passande utrustning och en följsam och korrekt hantering är ofta receptet för en häst för att fungera väl (vanligtvis inom ett par månader).

Om hästen går igenom alla steg med oss, och praktikanterna, kan han långsamt sättas in för att ridas av gästerna. Och ofta visar sig dessa hästar vara superhästar och nöjda med sin "andra chans".

Naturligtvis kan vi inte hålla ett obegränsat antal hästar, därför har vi då och då en häst till försäljning, men bara om vi tror att hästen kommer att gå till en bra och kärleksfull ny ägare som har en relation till hästen.